Categorieën
Nieuws

Terugblik op het eerste jaar

Bodes de Vries, namens de Kerngroep Den Dolder voor Elkaar

Welke verenigingen of organisaties zijn het meest bekend binnen Den Dolder? Als ik het moest zeggen, dan denk ik dat onze sportvereniging DOSC het meest bekend is. Maar ook de Historische Vereniging, de Brede School, de Pelita en de Maria Christina Kerk scoren ongetwijfeld hoog, om een paar andere bekende namen te noemen. Het Stille Hofje, onze prachtige begraafplaats aan de Pleineslaan, is denk ik wat minder bekend. Het hangt er ook een beetje vanaf wat je leeftijd is en hoe lang je al in Den Dolder woont.

Sinds een jaar bestaat nu ook Den Dolder Voor Elkaar. Een gloednieuw initiatief van en voor de bewoners van Den Dolder. Het begon met een schriftelijk enquête, die huis-aan-huis is bezorgd. Misschien heeft u, net als bijna 300 dorpsgenoten de enquête ook ingevuld. En misschien was u ook één van de 30 aanwezigen bij de bijeenkomst in de MC kerk, die vorig jaar februari heeft plaatsgevonden. Daar vond feitelijk de aftrap voor Den Dolder voor Elkaar plaats.

Wat is er sindsdien gebeurd? Er is een Kerngroep gevormd van mensen die hun schouders onder Den Dolder voor Elkaar willen zetten. Vanuit deze kerngroep hebben we: een website gelanceerd en verspreiden we deze Nieuwsbrief. Er zijn contacten gelegd met de Vrijwilligerscentrale in Zeist en met andere, met ons vergelijkbare initiatieven in de provincie Utrecht. Op kleine schaal bemiddelen we via MeanderOmnium tussen mensen die hulp kunnen gebruiken en mensen die hulp willen bieden. Ook het project EetMee is in Den Dolder gestart, waarbij een gezamenlijke maaltijd helpt om nieuwe mensen te leren kennen.

Dit is nog maar het begin. Dit jaar wil Den Dolder voor Elkaar nog meer aan de weg timmeren. Wat willen we met Den Dolder voor Elkaar? En voor wie? Waar gaan we voor en waar staan we voor?

Ons antwoord: Den Dolder voor Elkaar helpt dorpsgenoten goede buren voor elkaar te zijn. Burenhulp. In andere delen van Nederland heet dit Noaberschap of Mienskip. Den Dolder voor Elkaar brengt Doldenaren nader tot elkaar. Den Dolder voor Elkaar is geen nieuwe hulporganisatie, maar verbindt bestaande kringen en creëert daardoor netwerken. Den Dolder voor Elkaar is er trouwens niet alleen voor de ouderen in het dorp. Den Dolder voor Elkaar is er voor iedereen, is niet leeftijdsgebonden, is dus ook voor en van jongeren. Bijvoorbeeld ook voor jonge moeders en ouderparen, dus: voor iedereen in het dorp die voor en met elkaar iets wil betekenen en doen.

We kunnen samen meer dan we denken!